Het tempo waarmee de prijzen in Nederland stijgen, is in juli verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle eerste raming. De inflatie kwam deze maand uit op 4,6 procent op jaarbasis. In juni was dat nog 5,7 procent.

Het CBS begon in juni voor het eerst met het gebruik van een nieuwe methode om energieprijzen te meten in het inflatiecijfer.

Bij de oude methode werd de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe energiecontracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt volgens het CBS voor een nauwkeuriger inflatiecijfer.

CBS

Energie goedkoper, voeding duurder

De afname kwam vooral door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen, die verder daalden. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd 21,6 procent goedkoper na een prijsdaling van 16,3 procent in juni.

De prijzen van voedingsmiddelen namen daarentegen wel toe. Zo bedroeg de gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten deze maand 11,6 procent, tegen 12,6 procent in juni.

De prijzen van industriële goederen gingen met 6,3 procent omhoog, tegen 7,3 procent een maand eerder. Diensten werden 5,8 procent duurder, na een prijsstijging van 5,7 procent een maand eerder.

CBS

'Inflatie zal nog flink verder afkoelen', zegt econoom

De inflatie zal naar verwachting nog flink verder afkoelen. Dat heeft te maken met de dalende prijzen voor energie, zegt Rabobank-econoom Stefan Groot. De prijzen voor voeding echter, en daarmee voor boodschappen, zullen volgens hem nog niet snel naar beneden gaan, maar eerder stabiliseren.

De prijsstijgingen op jaarbasis zullen geleidelijk verder afnemen, verwacht Groot. Tot 1,2 procent volgend jaar. "Maar de verwachting is niet dat de prijzen gaan dalen. De gestegen kosten voor inkoop en grondstoffen zijn inmiddels verwerkt in de supermarktprijzen voor consumenten. Maar de marges blijven wel onder druk staan, ook al is de piek van prijsstijgingen voorbij."

Daar komt bij dat de zogeheten kerninflatie volgens Groot "hardnekkig" blijft. Dat is het inflatiecijfer dat is gecorrigeerd voor sterk schommelende prijzen van energie en voeding. "Voor dit jaar bedraagt de kerninflatie 7 procent, voor volgend jaar is de verwachting dat deze afneemt tot 3,6 procent. Maar dat is nog altijd fors hoger dan de doelstelling van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank", aldus Groot.

Inflatie in eurozone daalt tot 5,3% in juli

Ook in andere eurolanden zijn de prijzen in juli opnieuw minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. Dat komt vooral doordat gas en elektriciteit goedkoper waren dan een jaar eerder. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak stegen nog altijd hard in prijs.

De inflatie kwam in juli uit op 5,3 procent, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste raming. In juni koelde de prijsstijging in de eurozone al af tot 5,5 procent. Tussen juni en juli daalden de prijzen in doorsnee met 0,1 procent.

Ook in Nederland nam de inflatie af. Volgens de Europese meetmethode werd het dagelijks leven hier 5,3 procent duurder in vergelijking met juli 2022. In juni was dat nog 6,4 procent.

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, kwam in juli in de eurozone uit op 5,5 procent. Dat was gelijk aan de prijsstijging in juni.

De consumentenprijzen in het eurogebied liepen vorig jaar al flink op. Door de inval van Rusland in Oekraïne werden vooral gas, olie en andere grondstoffen duurder.

Energie is inmiddels weer een stuk goedkoper geworden. Ook heeft de Europese Centrale Bank (ECB) sinds vorig jaar de rente in de eurozone in een recordtempo verhoogd om de sterke prijsstijgingen aan te pakken.

Aangezien de inflatie nog wel boven de doelstelling van 2 procent ligt, schroefde de ECB vorige week de rente opnieuw op met een kwart procentpunt tot 3,75 procent. Of de ECB de rente bij de volgende vergadering in september verder zal verhogen, hangt volgens de centrale bank af van de dan beschikbare economische cijfers.

LEES OOK: Inflatie is overal: zo hard gaan de prijzen omhoog in 15 populaire vakantielanden in Europa